Lider Cofidisu, Rein Taaramae wiąże duże nadzieje z sezonem 2011, po ukończeniu na czwartym miejscu w klasyfikacji generalnej wyścigu Paryż-Nicea. Teraz Taaramae jest w pełni skoncentrowany na tym, aby kontynuować dobrą passę mocno wierząc w swoje szanse w lipcowym Tour de France.

Estończyk traktował „wyścigu ku słońcu” jako swój cel, jednak obawiał się 27 kilometrowej jazdy na czas, w której nie czuje się najlepiej. „Przed wyścigiem byłem trochę zdenerwowany, wierzyłem że mogę ukończyć w czołowej szóstce, ale bałem się czasówki„, powiedział dla francuskiego velochrono. „Zwykle kończę jazdę indywidualną na czas w granicach 20, 30 pozycji a teraz byłem ósmy! W górach czułem się naprawdę komfortowo. Jestem bardzo zadowolony z mojego wyniku”.

Pozytywny rozwój jego kariery jest konsekwencją wielu różnych czynników – zmiany diety w zimie, odpuszczenia mniejszych wyścigów oraz z pewnością tego, że 23-latek dojrzał. „Mam o wiele większe doświadczenie i większy spokój”, wyjaśnił. „W tym tygodniu, nie odpowiadam na telefony i dalej koncentruje się nad wyścigami i odpoczynkiem. W ten sposób, już czuję się mniej zmęczony. Podczas zimy, dietetycy odkryli że jestem uczulony na gluten zawarty w jajkach i mleku. Wyrzuciliśmy to wszystko z mojego menu i poczułem ogromną różnicę. Są to małe niuanse, które powodują, że w tym roku czuję się naprawdę dobrze i mogę jeszcze się poprawić”.

Taaramae, który już pokazał że jest w stanie odgrywać ważną rolę w tygodniowych wyścigach etapowych, zajmując trzecie miejsce zarówno w Tour de Romandie 2009 jak i w Volta a Catalunya 2010, teraz chce pokazać się w Wielkich Tourach. Ambitny kolarz uważa, że „jeśli wszystko pójdzie dobrze, oraz jeśli zespół pomoże to mogę powalczyć o top 10”.

„Moim następnym wielkim celem jest Tour”, potwierdził.

Lider Cofidisu, Rein Taaramae wiąże duże nadzieje z sezonem 2011, po ukończeniu na czwartym miejscu w klasyfikacji generalnej wyścigu Paryż-Nicea.
Poprzedni artykułCadel Evans umacnia się na prowadzeniu Tirreno – Adriatico. Zobacz finisz.
Następny artykułMarcin Białobłocki zwycięzcą Jock Wadley Memorial
Pomysłodawca, założyciel i właściciel naszosie.pl. Z wykształcenia ekonomista, kilkanaście lat zarządzający oddziałami banków. Pracę w „korpo” zakończył w 2013 i wtedy to zdecydował poświęcić się tylko pasji. Na szosie jeździ amatorsko od ponad 20 lat. Mąż i ojciec dwóch synów.
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej
Andrzej

Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Skąd się wziął w jajkach i mleku to pytanie do lekarzy p. Rein’a Taaramae.