Foto: Giro d'Italia Giovani Under 23

Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces WB) po finiszu z małej grupki wygrał piąty etap Giro d’Italia Giovani. Liderem pozostał Leo Hayter (Hagens Berman Axeon).

Po dniu przerwy kolarze w młodzieżowym Giro d’Italia rywalizowali na trasie z miejscowości Busca do Peveragno. Do przejechania było łącznie niespełna 147 kilometrów. Na początku musieli pokonać podjazd Santuario di Valmala, a na rundach trzykrotnie Pilone del Colletto.

Do dzisiejszego etapu nie przystąpił pierwszy lider tegorocznej edycji Alberto Bruttomesso (Zalf Euromobil Fior), który w najbliższych dniach będzie zdawał maturę.

Jako pierwszy na atak zdecydował się Emanuele Ansaloni (InEmiliaRomagna). Sporo działo się na podjeździe Santuario di Valmala (10,9 km długości; średnie nachylenie 7,5 %). Jeszcze przed szczytem do Włocha dojechał Lenny Martinez (Groupama-FDJ). Grupa faworytów szybko się rozpadła.

Na zjeździe utworzyła się grupka sześciu kolarzy. Jechali w niej: Romain Grégoire, Lenny Martinez, Lorenzo Germani i Reuben Thompson (wszyscy Groupama-FDJ), Lorenzo Milesi (Team DSM) oraz Felix Engelhardt (Tirol-KTM). Szóstka mocno pracowała, ale grupka z liderem wyścigu nie pozwoliła im na większą przewagę niż dwie minuty.

Peleton dogonił mocną ucieczkę na 25 kilometrów przed metą. Na podjeździe pod Pilone del Colletto zaatakował Mattia Petrucci (Colpack Ballan). Dojechali do niego Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces WB) i Martin Marcellusi (Bardiani-CSF-Faizanè). Jednak ta akcja nie trwała zbyt długo.

W kolejną akcję na 10 kilometrów przed metą zabrali się Hannes Wilksch (Team DSM), Simon Dalby (Uno-X), Xabier Berasategi (Laboral-Kutxa), Sergio Meris (Colpack Ballan) i Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces WB). Wilksch próbował samotnego ataku, ale został złapany przez konkurentów.

Najwięcej sił na finisz z tej grupki zachował Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces WB) i to on został zwycięzcą dzisiejszego etapu.

Liderem wyścigu pozostał Leo Hayter (Hagens Berman Axeon).

 

Results powered by FirstCycling.com

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments