Fot. Imanol Erviti/Twitter

Australijski kolarz Movistaru, wraz z żoną oraz innymi partnerami, stał się właścicielem restauracji „Federal Café” w hiszpańskim mateczniku kolarstwa – Gironie.

Sutherland, który na czele peletonu, pomagając swoim liderom spędza długie godziny, nie zamierza jeszcze kończyć kariery, ale nie ukrywa, że restauracja może być jego sposobem na życie, gdy przestanie się ścigać.

Restauracja  została właśnie otwarta i jak dotąd wydaje się nam, że klienci są zadowoleni. To nie jest tylko kawiarnia, zatrudniamy dwunastu ludzi i jesteśmy tym wszystkim podekscytowani – powiedział Sutherland portalowi Velo News.

Rory Sutherland zamieszkał w Europie w 2013 roku, po sześciu latach pobytu w Ameryce Północnej. Na swoją bazę, podobnie jak wielu innych zawodowych kolarzy, wybrał katalońską Gironę – atrakcyjne historycznie miasto oraz matecznik kolarstwa, ze względu na znakomitą infrastrukturę rowerową i panujące przez większą cześć roku sprzyjające do trenowania warunki atmosferyczne.

Wiedziałem, że dwóch Australijczyków otworzyło restauracje w Barcelonie i one bardzo dobrze prosperują. Zrobiłem rekonesans rynku, znalazłem partnerów i pomyślałem, że restauracja w Gironie będzie miała sens – tłumaczył Sutherland.

Karta dań restauracji Rory`ego Sutherlanda i spółki to mieszanka australijskich, angielskich i hiszpańskich potraw. Można tam wypić kawę podczas rowerowej przejażdżki, ale także zjeść śniadanie, lunch czy obiad.

Rory Sutherland w Movistarze pełni rolę gregario, spędzając długie godziny na czele peletonu dla między innymi Nairo Quintany i Alejandro Valverde.

Żartowałem sobie z Imanolem [Imanol Erviti, kolarz Movistaru, pomocnik – M.W.], że podczas Vuelty każdy z nas przejechał na czele peletonu osiemset, dziewięćset kilometrów, ale taka jest nasza praca, lubimy to robić. To jest mój cel, a w Movistarze jestem bardzo szczęśliwy – dodał Sutherland.

Drużyna Movistar spotkała się w zeszłym tygodniu na zgrupowaniu w Pampelunie. Kolarze wrócili już do domów i mogą korzystać z czasu odpoczynku po długim sezonie.

Poprzedni artykułOcena drużyn World Tour 2016 – Dimension Data
Następny artykuł„W ogniu pytań”: Filip Maciejuk
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. W kolarstwie szosowym urzeka ją estetyka tej dyscypliny stojąca w opozycji do cierpienia. Amatorsko jeździ na rowerze górskim i szosowym, przejeżdżając kilka tysięcy kilometrów rocznie.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments