BORA-hansgrohe

Dwie „polskie” ekipy WorldTour podzieliły się kolarskimi przepisami, które pomogą uzupełnić energię po treningach.

Team Sky postawiło na śniadanie, a więc uzupełnienie zapasów przed wyjazdem na rower. Kucharz drużyny James Forsyth zaprezentował zdrowy i smaczny omlet. Wśród potrzebnych składników znalazły się:

  • 3 jajka
  • olej kokosowy
  • Sól
  • Pieprz
  • pół cebuli
  • pół pomidora
  • dwie łyżki stołowe gotowanej szynki
  • dwie łyżki stołowe tartego parmezanu

Przygotowanie jest dość proste – podgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a w międzyczasie do miski wbijamy jajka z solą i pieprzem oraz (według uznania) serem i szynką, a na końcu mieszamy. Na patelnię nakładamy pół łyżki oleju kokosowego i dodajemy przygotowaną „miksturę”. W czasie smażenia staramy się przesuwać ścięte jajka do środka, trzykrotnie składamy i gotowe!

Przepisy od szefa kuchni Team Sky można obejrzeć tutaj.

BORA-hansgrohe podeszła do tematu nieco inaczej. W kuchni swoimi umiejętnościami popisywali się koledzy Rafała Majki, Macieja Bodnara i Pawła Poljańskiego z peletonu – Sam Bennet i Jose Mendes oraz Lukas Postlberger i Andreas Schillinger. Oba duety zabrały się za łososia, który może stanowić bardzo dobry obiad. Pierwszy zespół przygotował rybę z dodatkiem prosa:

Proso:

  • 200g złotego, umytego prosa
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200g marchewek, obranych i pokrojonych w ukośne plastry
  • 40g rodzynek
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • przyprawy

Ryba:

  • 600g filetów z łososia
  • 4 łyżki stołowe nasion chia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Gotujemy proso w bulionie przez 7 minut pod przykrywką i zostawiamy na 10 minut, by pozwolić urosnąć. Marchewki i rodzynki smażymy z przyprawami i dodajemy do wywaru. Łososia nacieramy oliwą i przyprawami oraz nasionami chia i smażymy przez około 7 minut na stronę. Podajemy przyozdobione ulubionymi warzywami, kolarze polecają na przykład rzodkiewki.

Drugi zespół przygotował tatara z łososia z ciasteczkami z chia.

  • 400g filetów z łososia bez ości i skóry, pokrojone w paski
  • sok z dwóch cytryn
  • sok z jednego grejpfruta
  • sok z dwóch limonek
  • przyprawy
  • 200g cienko pokrojonego pora
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 3 łyżki stołowe wody
  • sól morska
  • 8 ciasteczek z chia

Kroimy łososia w spore, 2cm kostki i marynujemy w połowie soku. Zostawiamy na pięć minut, odcedzamy drobno kroimy rybę na tatara. Dusimy pora przez dwie minuty na patelni lub grillu, dodajemy soli. Nakładamy pora na ciasteczka, na to tatar z łososia. Polewamy marynatą i przyprawiamy według uznania.

  • Henryk

    Przepis Sky, da się zrobić łatwo i szybko, składniki też do kupienia wszędzie , do tych pozostałych,to przydałby się kucharz 😉