Dwie „polskie” ekipy WorldTour podzieliły się kolarskimi przepisami, które pomogą uzupełnić energię po treningach.
Team Sky postawiło na śniadanie, a więc uzupełnienie zapasów przed wyjazdem na rower. Kucharz drużyny James Forsyth zaprezentował zdrowy i smaczny omlet. Wśród potrzebnych składników znalazły się:
- 3 jajka
- olej kokosowy
- Sól
- Pieprz
- pół cebuli
- pół pomidora
- dwie łyżki stołowe gotowanej szynki
- dwie łyżki stołowe tartego parmezanu
Przygotowanie jest dość proste – podgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a w międzyczasie do miski wbijamy jajka z solą i pieprzem oraz (według uznania) serem i szynką, a na końcu mieszamy. Na patelnię nakładamy pół łyżki oleju kokosowego i dodajemy przygotowaną „miksturę”. W czasie smażenia staramy się przesuwać ścięte jajka do środka, trzykrotnie składamy i gotowe!
Przepisy od szefa kuchni Team Sky można obejrzeć tutaj.
BORA-hansgrohe podeszła do tematu nieco inaczej. W kuchni swoimi umiejętnościami popisywali się koledzy Rafała Majki, Macieja Bodnara i Pawła Poljańskiego z peletonu – Sam Bennet i Jose Mendes oraz Lukas Postlberger i Andreas Schillinger. Oba duety zabrały się za łososia, który może stanowić bardzo dobry obiad. Pierwszy zespół przygotował rybę z dodatkiem prosa:
Proso:
- 200g złotego, umytego prosa
- 500ml bulionu warzywnego
- 200g marchewek, obranych i pokrojonych w ukośne plastry
- 40g rodzynek
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- przyprawy
Ryba:
- 600g filetów z łososia
- 4 łyżki stołowe nasion chia
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Gotujemy proso w bulionie przez 7 minut pod przykrywką i zostawiamy na 10 minut, by pozwolić urosnąć. Marchewki i rodzynki smażymy z przyprawami i dodajemy do wywaru. Łososia nacieramy oliwą i przyprawami oraz nasionami chia i smażymy przez około 7 minut na stronę. Podajemy przyozdobione ulubionymi warzywami, kolarze polecają na przykład rzodkiewki.
Drugi zespół przygotował tatara z łososia z ciasteczkami z chia.
- 400g filetów z łososia bez ości i skóry, pokrojone w paski
- sok z dwóch cytryn
- sok z jednego grejpfruta
- sok z dwóch limonek
- przyprawy
- 200g cienko pokrojonego pora
- oliwa z oliwek do smażenia
- 3 łyżki stołowe wody
- sól morska
- 8 ciasteczek z chia
Kroimy łososia w spore, 2cm kostki i marynujemy w połowie soku. Zostawiamy na pięć minut, odcedzamy drobno kroimy rybę na tatara. Dusimy pora przez dwie minuty na patelni lub grillu, dodajemy soli. Nakładamy pora na ciasteczka, na to tatar z łososia. Polewamy marynatą i przyprawiamy według uznania.
Przepis Sky, da się zrobić łatwo i szybko, składniki też do kupienia wszędzie , do tych pozostałych,to przydałby się kucharz ?