Już w najbliższy weekend 17 i 18 kwietnia odbędą się pierwsze Puchary Polski w kolarstwie szosowym dla Juniorów i Juniorów Młodszych i kobiet. Czy któryś z zawodników bądź zawodniczek błyśnie formą na początek sezonu?

Jak co roku, w jednym terminie odbywają się Puchary w dwóch różnych miejscach. Wszystko to jest robione, żeby zawodnicy z różnych stron Polski mogli pojawić się na starcie zawodów. W sobotę zawsze rozgrywana jest jazda indywidualna na czas, natomiast w niedzielę zawodnicy stają na starcie wyścigu ze startu wspólnego.

Juniorzy Młodsi i Juniorki Młodsze poprzez starty w zawodach jazdy na czas jak i wyścigu ze startu wspólnego zdobywają punkty. Zawodnicy, którzy uzyskają ich najwięcej startują w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży, będącej  formą Mistrzostw Polski. W zależności od typu wyścigów, w których zdobywali punkty, kwalifikują się do jazdy na czas lub/i do wyścigu wspólnego. Juniorki Młodsze po uzyskaniu odpowiedniej liczby punktów mają prawo wystartować w obu imprezach. Warto dodać, że na wyścigach jazdy indywidualnej na czas Juniorzy Młodsi i Juniorki Młodsze mają obowiązek startować na rowerach standardowych, to znaczy nie przystosowanych do jazdy na czas.

Juniorzy muszą kwalifikować się wyłącznie do wyścigu jazdy na czas, gdyż w drugim wyścigu może startować każdy. Natomiast kobiety Seniorki, Orlicy i Seniorzy w ogóle nie muszą się kwalifikować do Mistrzostw Polski.

Pierwsza seria Pucharu Polski dla Juniorów i Juniorów Młodszych odbędzie się w Mstowie oraz w Strzelcach Krajeńskich. Kobiety wystartują w Strzelcach Krajeńskich. Poniżej podajemy dystanse:

Strzelce Krajeńskie:
Jazda indywidualna na czas:
Juniorka Młodsza- 5km,
Junior Młodszy- 10km
Juniorka, Kobiety Elita- 10km
Junior- 15km

Start Wspólny:
Juniorka Młodsza- 2*21km= 42km
Junior Młodszy- 4*21km= 84km
Juniorka+Elita- 3*21km= 63km
Junior- 5*21km= 105km

Mstów:
Jazda indywidualna na czas:
Junior Młodszy- 11km
Junior- 22km
poza tym startuje Młodzik na dystansie 11km

Start Wspólny:
Junior Młodszy- 8*11km= 88km
Junior- 10*11km= 110km
Młodzik- 3*11km= 33km
Tandemy- 5*11km= 55km